At skrive sange er som at bygge med LEGO

At skrive sange er som at bygge på LEGO-huse

Efter to cd-udgivelser, talentpriser og medieomtale har den unge sangskriver Thomas Buttenschøn allerede opnået meget. Men for ham er resultaterne ikke så interessante som selve den proces, det er at arbejde med og skabe musik.

– Du er smuk som morgendug på en sommereng, du er smuk som det lille barn, der stadig ikke ved, at der findes penge, og du er smuk som bare pokker, og du ved det godt, for du er smuk selv med hvide tennissokker og uden make-up, synger Thomas Buttenschøn legende på nummeret ”Smukkere end smuk”. Melodien er let, glad og svær ikke at vippe lidt med tæerne til.

Brolægger eller musiker

23-årige Thomas Buttenschøn blev allerede i 2005 og 2006 hædret med talentpriser for evnen til at skabe den slags hverdagsnære, lette og finurlige sange. Men selvom hans musik er ligetil, har han arbejdet mange år med den.

– Jeg kan godt huske, dengang jeg ikke kunne så mange akkorder, og hvordan jeg har øvet, øvet og øvet, fortæller Thomas. I teenageårene befandt han sig i øvelokalet seks dage om ugen med det band, han var med i dengang.

– Som 18-årig flyttede jeg hjemmefra, så jeg kunne bo lige ved siden af vores øvelokale. Mine forældre beklagede sig over, at de ikke så mig, fordi jeg øvede, fra jeg fik fri fra skole, til jeg skulle i seng, siger Thomas. Han forsøgte dog på forældrenes opfordring at gå til fodbold for ikke at buge al sin tid i øvelokalet, men det endte med, at han pjækkede fra bolden for at hellige sig musikken.

– Når man brænder for noget bestemt, er det svært at lade være. Om det så er musik eller at samle på glansbilleder. En af mine bedste venner fra min barndom ville være brolægger. Det var hans største drøm. For et halvt år siden mødte jeg ham igen, og han var blevet brolægger og var rigtig glad, for det var det, han brændte for. Sådan har jeg det også med musikken, siger Thomas med begejstring i stemmen.

Hjælpere på rejsen

Forskellige folk på Thomas Buttenschøns vej har været med til at få ham på det musikalske førstehold. Som lille var det en pædagog, der gelejdede Thomas og andre drenge op i SFO’ens musikrum, så de kunne få deres energi ud der. Og netop energi havde Thomas masser af, så trommerne var det første, der tiltalte ham. Efter gymnasiet gik han på musikhøjskolen Vestbirk, hvor en lærer inspirerede ham til at lytte til jazz.

– På højskolen gik det op for mig, at det med musikken skulle blive til noget mere, fortæller Thomas. Det var dog først, da han flyttede fra Østjylland til Nørrebro i København, at han tog det sidste skridt ud i livet som musiker.

– Min søster opfordrede mig til at sige mit job op og kun spille musik, så det gjorde jeg. Jeg tænkte ikke så meget over konsekvenserne, men det var måske også derfor, jeg kunne gøre det, siger Thomas. Han fortæller sorgløst videre om starten som professionel musiker:

– Det første år havde jeg ingen penge. Jeg ringede tit til min bror eller søster ved femtiden for at høre, om jeg måtte komme forbi. Så vidste de godt, det var fordi, jeg var sulten igen, fortæller Thomas og griner.

Vejen fra at have ingenting

Thomas Buttenschøn har udgivet to plader: ”Fantastiske mandag”, som kom i 2006 og ”Billeder fra min baggård” i marts 2008. Han beskriver sin musik som både blues, soul, rock, pop og jazz.

– Min musik er lidt ligesom Nørrebro. Her er en blanding af det hele, og folk er ikke inddelt i grupper. På samme måde har jeg ikke lyst til at binde mig til en bestemt genre, men i stedet hele tiden være på vej.

Thomas Buttenschøn ser en sang som noget, der konstant udvikler sig, men det kan den af gode grunde ikke fortsætte med, efter den er indspillet på cd.

– Ved indspilningen bliver sangen fastlåst, og det er ærgerligt. En sang starter jo med, at jeg sidder med en guitar derhjemme. Derefter arbejder vi videre med sangen i bandet. Vi ender ofte med seks-syv versioner af nummeret, som vi tager med i studiet. Der spiller vi videre på den, indtil der lige pludseligt bliver sagt ”cut”, og så er sangen lukket.

Koncerter tiltaler til gengæld Thomas meget. Bare sidste år gav han omkring 100 koncerter, og mindst lige så mange er på programmet i år.

– Det er fedt at skabe en koncert, for så laver man noget sammen. Vi spiller aldrig helt det samme, men forsøger hver gang at skabe noget nyt. Derfor vil jeg gerne have, at folk hører os live, for det er ikke det samme som det, man kan høre på pladen, siger Thomas og taler passioneret om det kreative i at skrive sange.

– Det er som et stort legehus, hvor man kan blev ved med at bygge LEGO-klodser ovenpå. Jeg elsker hele den kreative proces i at skrive en sang. Vejen fra at have ingenting til at have en hel sang er fantastisk. Det er rejsen i det, der er målet.

Selv efter to cd-udgivelser har Thomas Buttenschøn stadig drømme om nye projekter, der skal føres ud i livet.

– Jeg vil gerne bygge mit eget hus. Det har jeg altid tænkt på, for det at skabe er noget af det vildeste.

Tekst: Mirian Due Steffensen for Krifa Boost

Foto: Highlight

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>