3 gode råd til slibning af gulv

Et nyslebet gulv kan gøre underværker for dit hjem. Det kan give din bolig et helt andet udtryk, så din bolig tager sig mere indbydende ud og bliver både flottere og ser nyere ud. Især hvis dit gulv er slidt af mange års brug, så kan der være meget at hente ved at få slebet sine gulve. Brugsspor bliver fjernet, gammel olie slebet af og alle ujævnheder og huller, der måtte være, bliver lappet og spartlet. En gulafslibning er ikke bare noget, man gør, når man flytter ind eller ud, men er lige så meget en ting, man gør for at forkæle sig selv. Ligesom en omgang hvid maling på nogle grånede vægge kan gøre meget for at opfriske boligens ånd, så kan en omgang gulvslibning gøre tilsvarende for at ændre boligens ”look and feel”.

Der er dog enkelte ting, du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at slibe dit gulv. Dette sikrer, at du ikke står med håret i postkassen, og at resultatet bliver mindst lige så lækkert, som det du går og forestiller dig. I denne artikel får du mine 3 gode råd til en professionel gulvslibning.

Ryd boligen

Det lyder helt åbentlyst – selvfølgelig skal mand da rydde sin bolig for alle møbler og ting, inden man giver sig i kast med at slibe gulvet. Overraskende mange forsøger dog at hoppe over, hvor gærdet er lavest, og ender med at gøre tingene mere besværlige, end de er. For det nytter altså ikke at rykke møbler fra det ene rum til det andet. Møbler skal helt ud af boligen. Det andet er simpelthen for besværligt at arbejde med, når man hele tiden skal rykke frem og tilbage, inden man kan arbejde videre.

En anden ting folk ikke tager højde for, er at gulvslibning sviner rigtig meget. Det fyger om med støv, gammel overfladebehandling og snavs. Dette kan godt krybe ind under dørkarmen og ind i de andre rum. Hvis du værdsætter dine ting, så ryk dem helt ud af din bolig – enten ud i haven eller ud på altanen.

Husk også at pille gardiner og lamper ned. Disse bliver snavsede til. Hvis det er for besværligt at pille disse ting ned, så bind i det mindste en pose rundt om dem.

Forny fra bund til top

Hvis gulvslibningen er et led i en større renoveringsproces, så kan det være en fordel at starte med gulvet og renovere fra bund til top. Nogle vælger at male først og derefter slibe deres gulv. Dette udfra devisen, at hvis de spilder maling på gulvet, så gør det ikke noget, da det alligevel bliver slebet til. Dette er i for sig også rigtigt nok, men det er ikke noget, man ikke kan komme udenom ved at afdække gulvene, inden man begynder at male.

Når man sliber et gulv, er det vigtigt, at man kommer helt ud i kanterne, så man får et ensartet udtryk over hele gulvet. Dette gør nødvendigvis også, at gulvslibningsmaskinen rammer listerne, dørtrin, stikkontakter med mere. Det kan derfor være en god ide at vente med at male lister og stikkontakter over, indtil selve arbejdet med at slibe og pleje gulvene er overstået. Hvad angår gulvtrin, så skal disse naturligvis også slibes. Man kan leje små, håndholdte gulvslibningsmaskiner, der er velegnede til denne type opgaver. De er nemme at have med at gøre, og kan sørge for, at alle kanter og led får den samme tur.

Vælg den rette overfladebehandling

Den rette overfladebehandling betyder meget mere, end man umiddelbart skulle tro. Et gulv, der er slebet, men ikke har fået olie, lud eller lak, synes ikke af meget, og resultatet ligner det heller ikke. Dette ændrer sig dog med det samme, at man har givet gulvet en overfladebehandling. Med den rette overfladebehandling kan du give dit gulv lige præcis det udtryk, som du ønsker. Lyse gulve kan gøres lysere, mørke gulve kan gøres endnu mørkere, og hvide gulve kan gøres skinnede. Det er muligt at få det udtryk, du ønsker, uafhængigt af hvilken træsort der er brugt til dit gulv.

Det er dog ikke nok kun at vurdere de forskellige overfladebehandlinger ud fra, hvordan du ønsker at dit nyslebne gulv skal tage sig ud. Brugen er også et vigtigt parameter. Går du fx med højhælede sko indendørs, der kan afsætte mærker i gulvet? Har I hund, der kan kradse og ridse i gulvet? Hvis dette er tilfældet, så er det vigtigt med en hård type overfladebehandling, der ikke er så modtagelig for brugsspor. Dette sikrer, at I har et flot og nyt gulv i flere år fremover.

Er du i tvivl om hvilken overfladebehandling, der er den rette for jer, så tag fat i en professionel gulvmand, der helt sikkert kan hjælpe jer videre.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>